开启左侧

凱旋返港約食飯 梁朝偉重拾拍戲初心 講Fun唔講金

628 17
偉仔捧着獎座現身機場,臨走時透過車窗Say Bye,心情大靚。.jpg

獲頒「金獅獎」的影帝梁朝偉昨日凱旋返港,他自認早已恨到流口水,今次圓夢,總算對41年努力有交代,而今後接戲只求開心。

梁朝偉日前獲《第80屆威尼斯電影節》頒發「終身成就金獅獎」,成為首位獲該殊榮的華人演員,昨日他在黑雨警告下抵港,捧着獎座笑笑口出閘。
談到得獎心情,他表示當頒獎嘉賓李安致詞時已眼濕濕:「最感動係全部人起身鼓掌,覺得呢41年總算係對自己有交代。」對於被讚為港爭光,他謙稱電影是團體工作:「咁多年來,由做電視台開始,受好多好導演啟發,唔通個獎唔係屬於佢哋嘅咩?仲有茶水同服裝,係大家成就咗我,我好彩我上去攞,個獎係屬於大家,應該一齊分享。」提到李安讚他的眼神勝過千言萬語,他笑言不會意識到:「我點知呀!我淨係做,只係意識到我做咗好多準備。」
問到「金獅獎」是否其目標?偉仔坦承是他夢寐以求的獎項:「上一次李安嘅《色,戒》攞獎,佢擺咗個獎喺度,跟住話個獎係大家嘅,我望到個獎,流口水呀!如果有機會攞就好喇!但唔係想就有,係好彩囉!(下個目標係奧斯卡?)依家有番拍戲嘅初心,盡量去享受一班人一齊嘅旅程,只要做好,就會有好效果同質素。」他計劃跟家人及朋友食飯慶祝,但不會大搞派對,至於會否加片酬?他認為開心最重要:「同一班人開心,緊要過你畀筆錢我。」
偉仔將於明年3月到德國為歐洲片開工,飾演腦神經科學家,他早於2個月前已在香港多間大學請教有關專家,計劃花8個月準備。另外,他早前客串韓國女團NewJeans的MV,他解釋唱片公司老闆剛好認識他的朋友:「我話如果可以滿足我3個條件就拍,第1、我喺邊你就喺邊度拍;第2、我個造型你唔可以管;第3、我只係得兩個鐘。(做咗佢哋粉絲?)好似佢哋係我嘅粉絲。」

举报 使用道具

评论 17

风言风语  铂金LV.1  发表于 2023-9-9 16:25:04 | 显示全部楼层
有钱的时候,我都会重拾初心 講Fun唔講金

举报 使用道具

roraroland  钻石LV.3  发表于 2023-9-9 23:39:52 来自手机  | 显示全部楼层
风言风语 发表于 2023-9-9 16:25
有钱的时候,我都会重拾初心 講Fun唔講金

好有道理甘

举报 使用道具

ahyung  铂金LV.1  发表于 2023-9-10 00:18:09 | 显示全部楼层
做下做下就41年,都到無欲無求嘅境界

举报 使用道具

黑化成暗  钻石LV.1  发表于 2023-9-10 07:39:45 | 显示全部楼层
距之前接戏已经系随心个只

举报 使用道具

小小小明  铂金LV.2  发表于 2023-9-10 08:42:03 | 显示全部楼层
哎,再睇多次《色戒》先~~

举报 使用道具

noonehas  钻石LV.1  发表于 2023-9-10 09:13:22 | 显示全部楼层
我覺得有很多金才可以講FUN。

举报 使用道具

Lady猫屎  铂金LV.1  发表于 2023-9-10 09:40:56 | 显示全部楼层
好似佢咁成功,我都可以FUN

举报 使用道具

龙门客栈  铂金LV.1  发表于 2023-9-10 09:47:09 | 显示全部楼层
看到他也觉得他变了很多,可能太久没看到他了,才觉得他变化很大。

举报 使用道具

cowcow123  铂金LV.1  发表于 2023-9-10 11:27:31 | 显示全部楼层
不忘初心啊,唔耍大牌

举报 使用道具