开启左侧

63歲吳岱融動作場口親身上陣 角色比「鷲哥」更癲

422 8
TVB新劇《隱門》接棒《川內相親》於星期一至五晚上8時半播出,演員方面包括陳展鵬、黃智雯、湯洛雯、吳岱融、劉佩玥等。劇集講述30年前悍匪葉嘯天(吳岱融飾)於一宗械劫案被捕而入獄,當年曾為葉嘯天接贓嘅女兒改名換姓,以張心月(黃智雯飾)之名重新生活,並嫁予遊艇大王殷昊然(黃子恆飾);面對剛出獄嘅葉嘯天,張心月無法再逃避呢個夢魘,婚姻關係亦出現危機。吳岱融過往於劇集《巨輪II》奸角「鷲哥」深入民心,今次飾演嘅葉嘯天狠毒程度更加升呢。

與吳岱融三度合作嘅監製王心慰表示,葉嘯天呢個角色係專誠為吳岱融打造,過往拍攝《巨輪II》時已經覺得吳岱融表現超出預期,有潛質再爆上去,而呢次佢就激讚吳岱融爆Seed程度達天花板境界。對比《巨輪II》「鷲哥」及《隱門》「葉嘯天」角色,吳岱融就覺得兩者大有分別,表示「鷲哥」係有錢嘅惡人,葉嘯天係冇錢嘅惡人,因為冇錢佢發晒癲,不擇手段,直言係從影以來最衰最變態最癲嘅一個角色。拍攝劇集時,雖然有替身stand by,但吳岱融大部份動作場口都選擇親身上陣,直言需要大量體力,幸好平日有踢波及一小時慢跑習慣。吳岱融亦表示拍呢套劇成日要將個轉數Tune到好高,又打得比較多所以有啲壓力,但見到囝囝喺現場為自己拍攝劇照,即刻感到好溫暖。

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?粤知缘动漫社立即注册

x

举报 使用道具

评论 8

水木夏美  铂金LV.1  发表于 2023-5-30 17:35:26 | 显示全部楼层
好恐怖的角色啊~  

举报 使用道具

sinrosh  黄金LV.2  发表于 2023-5-30 18:33:08 来自手机  | 显示全部楼层
花无缺都老了

举报 使用道具

黑化成暗  钻石LV.1  发表于 2023-5-30 19:35:25 | 显示全部楼层
可唔可以超越巨轮2的角色

举报 使用道具

kjtifl  钻石LV.1  发表于 2023-5-30 23:47:50 | 显示全部楼层
吳岱融做左好多壞人

举报 使用道具

okwua10  黄金LV.2  发表于 2023-5-31 09:10:24 | 显示全部楼层
kjtifl 发表于 2023-5-30 23:47
吳岱融做左好多壞人

专业坏人角色

举报 使用道具

yzydmja  钻石LV.1  发表于 2023-5-31 13:41:23 | 显示全部楼层
看完真的好癲

举报 使用道具

小白菜粉  禁止发言  发表于 2023-5-31 21:41:23 来自手机  | 显示全部楼层

举报 使用道具

977902946  铂金LV.1  发表于 2023-6-2 15:06:00 来自手机  | 显示全部楼层
花无缺年轻噶时真的靓仔

举报 使用道具